Projecten Transformatie Broederhuis Huijbergen
De Broeders van Huijbergen kijken naar de toekomst voor de invulling van hun Broederhuis. Zij werken daarbij samen met het dorpsplatform van Huijbergen.
Het Broederhuis Sint Marie is nog gedeeltelijk in gebruik, er wonen nog 20 broeders die daar tot het einde van hun leven blijven wonen. Hierna is er geen volledige invulling meer voor hun huis. Een deel van het huis wordt o.a. door leefgemeenschap de Huijberg gebruikt voor diverse activiteiten. De Broeders willen niet dat hun huis wordt opgekocht door een projectontwikkelaar,
maar willen hun huis een doel geven die aansluit bij de huidige waarden.
In opdracht van de Congregatie Broeders van Huijbergen Broederhuis St. Marie heeft KdV architectuur een haalbarheidsonderzoek verricht naar de opwaardering en herbestemming van het Broederhuis. In overleg met de broeders, huidige medegebruikers, toekomstige gebruikers en vertegenwoordiging uit het dorp en de gemeente is er een plan gemaakt.
Het Broederhuis kenmerkt zich door een in zichzelf gekeerde architectuur, kenmerken voor Bossche school architectuur. Daarbij is het gebouw door zijn constructieve structuur weinig flexibel en lastig aanpasbaar. Binnen deze structuur zijn er toch aanpassingen denkbaar om het gebouw te transformeren naar een multifunctioneel gebouw met zorg, wonen, bezinning, ontmoeten en samenzijn. Er wordt één structurele ingreep voorgesteld om het hart van het gebouw te openen naar het dorp. In dit hart worden activiteiten georganiseerd, wordt er een huiskamer voor het dorp gepland. Naar de periferie van het gebouw, de drie vleugels, neemt de rust en privé sfeer toe.
Onlosmakend met het gebouw is de groene locatie. Het Broederhuis ligt in een park dat zich nu te weinig opent naar het dorp én naar het Broederhuis. Onderdeel van de planvorming is om de natuur van deze groene omgeving te openen en het gebouw in te trekken.