Terugbrengen

Projecten SKC Berg

“It takes a village to raise a child”. In het geval van de SKC Berg kunnen we dit bijna letterlijk nemen. Het complex en programma omvat een aantal belangrijke ingrediënten van deze gezamenlijke inspanning om de kinderen van Berg en Terblijt groot te brengen.

Het nieuw te vormen centrum op en rondom de huidige schoollocatie biedt een fraaie plek aan het plein. Een dorpsplein dat toch ook vraagt om een zekere aanwezigheid van het SKC. In onze visie is het SKC een dorp in het klein. Alle functies worden met elkaar verbonden door een netwerk van routes. Wegen die onderling contact verzorgen tussen school en kinderopvang. Ruimten lopen naadloos in elkaar over en kinderen, ouders en personeel treffen elkaar letterlijk op de wandelgangen. Het hart van het gebouw wordt gevormd door het dorpsplein van aula en speellokaal. Ruimten die extra worden verhoogd om zo over twee bouwlagen alle functies te verzamelen rondom het centrale plein. Op de begane grond de kantoren, handvaardigheidsruimte – onderbouwcluster, plusklas en de bibliotheek met aan de zijde van de kinderopvang een directe relatie tussen de speelruimte van MIK en het speellokaal.

Het twee laagse volume van het SKC wordt onder één dak gebracht door een karakteristiek zaagtand-dak. De topgevels richten zich naar het nieuw echte dorpsplein en geven daar schaal en extra cachet aan het gebouw. De lage zijde richt zich op de Valkenburgerstraat en sluit aan op de schaal van de daaraan gelegen bebouwing. Op belangrijke hoeken wordt het gebouw ingesneden en ontstaan de beschutte entrees van de school, bibliotheek en de kinderopvang. Zachte materialen als houten gevelbekleding begeleiden deze entrees. De overige gevels stellen wij ons voor in een vriendelijke baksteen met scherp ingesneden raampartijen.

 

Contact