Projecten Renovatie en verduurzaming galerijflats Vaalserbergweg Eindhoven
De twee flatgebouwen dateren van 1970 en zijn opgebouwd in het zogenaamde BMB (Baksteen Montage Bouw) systeem, uitgevoerd door HEBOMA. Het bouwsysteem kenmerkt zich door een industriële uitvoeringsmethodiek voor alle woninggebouwtypen (laag-, middel-, hoogbouw), kantoren en scholen. Bij de montagebouwmethode werden geprefabriceerde betonnen wandelementen, van een halve of hele verdiepingshoogte, en gemetselde vloerplaten op het werk met een kraan gemonteerd. Dit alles wordt omhuld door geheel geprefabriceerde gevelelementen (halve verdiepingshoogte), samengesteld uit een spouwconstructie met betonnen binnenspouwblad en buitenspouwblad van mechanisch gemetselde baksteen. Begin jaren 90 zijn de baksteen buitenspouwbladen vervangen door nieuw metselwerk en gevelstucwerk (galerijgevels).
De 4 en 5 kamer woningen zijn slecht tot matig geïsoleerd, de installaties voor warmteopwekking zijn gedateerd. Op langere termijn is de constructieve veiligheid (galerijen en metselwerk van de gevels) niet meer geborgd. Ingrijpen is noodzakelijk. Daarbij is het voornemen om het huidige energielabel niveau D op te waarderen naar niveau A. De gehele bouwkundige schil van het complex zal worden aangepakt. Dit geeft mogelijkheden om in de verschijningsvorm in te grijpen.
- Gevel: realiseren van een nieuwe schil ten behoeve van na-isolatie.
- Kozijnen, ramen en deuren: de gevelopeningen handhaven en voorzien van nieuwe kozijnen.
- Galerij: opwaarderen en vergroenen, kortsluitingen tussen de bouwblokken, verbredingen toevoegen.
- Verduurzamen van de warmtevoorziening – installatie
- Trappenhuis en entree: herkenbaarheid bevorderen, integraal onderdeel van de opwaardering van de galerijen.
De bestaande hoofd entrees zijn verouderd en op veel plaatsen vraagt dit om onderhoud en/of vervanging van onderdelen. Dit geeft de kans om de hoofdentrees op te waarderen. Het plan is om de entrees royaler te maken en over twee bouwlagen te koppelen. Hiermee krijgen zij ook enige allure: een maat passend bij de schaal van de bouwblokken.
De huidige sfeer van de gebouwen wordt gekenmerkt door een bijna afstandelijke ongenaakbare verschijningsvorm. Een eindeloze repetitie van dezelfde appartementen in dezelfde vormgeving. Geen uitnodigende uitstraling. Wij willen de harde min of meer kille uitstraling van het complex omzetten naar een meer tactiele en natuurlijke uitstraling. Van beton en staal, staal en stucwerk naar hout en groen. Echter wel met aandacht voor de onderhoudsvraag en de daarmee samenhangende exploitatiekosten. Maar ook met oog voor kwalitatieve opbrengsten: een prettige leefomgeving die bovendien door vergroening bijdraagt aan een goed binnen- en buitenklimaat.
Voor de materialen aan de galerij kunnen andere keuzes gemaakt worden als voor materialen aan de westgevel. De gevelmaterialen aan de galerij zijn meer “beschermd” tegen weersinvloeden en zijn daarbij makkelijker te onderhouden. Voor de kozijnen kan hierdoor gekozen worden voor een (verduurzaamde) houtsoort. Voor de kozijnen aan de westgevel, niet grenzend aan de balkons, zijn in de afweging van beheer en onderhoud andere keuzes te maken: aluminium. Dezelfde afweging is te maken van de dichte geveldelen. Hout voor de geveldelen die op woningniveau aan te raken zijn (galerij en balkon) en onderhoudsarme materialen (keramisch) aan de geveldelen die meer bij de schaal van het blok horen en minder “bereikbaar” zijn.