Terugbrengen

Projecten Renovatie Berckelhof

Het complex Berckelhof in de wijk Doornakkers te Eindhoven bestaat uit een relatief nieuw appartementengedeelte en een verouderd deel met zorg appartementen en een PG afdeling. De 86 twee-kamer appartementen kennen de nodige kwalitatieve tekortkomingen. In opdracht van Wooninc heeft KdV architectuur onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de bruikbaarheid van de appartementen te vergoten. De doelgroep, senioren met een wisselende zorgbehoefte, vragen specifieke voorzieningen om zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarnaast dient het appartementengebouw, daterend uit de jaren 80, verduurzaamd te worden. Concreet is de opgave om het gebouw naar het niveau van energielabel A te brengen.

Het gebouw wordt voorzien van betere isolatie (in de bestaande spouw), vervanging van de dakbedekking (asbest leien) en isolatie.  Naast deze betere “jas” wordt de installatie vervangen: een totale verbetering van de energetische vraag. De doelgroep, de bewoners, stellen vanuit het gebruik eisen aan de woning. Minutieus is gekeken op welke wijze we de plattegrond konden aanpassen op een betere gebruiksmogelijkheden van de appartementen. Aapassen van de badkamer (ook in afmeting), slaapkamer, vaste wandkasten en de keuken maken de appartementen geschikt voor de doelgroep. Daarbij is de bruikbaarheid van de appartementen op de bovenste laag verbeterd door de schijnkap te verwijderen en hiermee over de gehele woonoppervlakte een bruikbare hoogte te creëren. Tot slot is de bereikbaarheid van het balkon verbeterd: de hoge opstap is verwijderd door de balkonvloer op te hogen en het balkon te voorzien van een nieuw balkonhek.

Door de aanpassingen aan de gevel en de bouwmassa heeft het gebouw een opgefrist uiterlijk gekregen. Gecombineerd met het zuiveren van de bestaande gevel, nieuwe zonwering en een schilderbeurt is het gebouw weer klaar voor de toekomst.

 

Contact