Terugbrengen

Projecten Nieuwbouw appartementen Boschhoeve Nuenen

De locatie is gelegen aan de rand van de wijk Boschhoeve te Nuenen en wordt omsloten door de Smits van Oyenlaan, de Maatschappijweg en Hoog Nouwland. De Smits van Oyenlaan vormt een belangrijke toegang tot Nuenen vanuit het zuiden. Met de ontwikkeling van de buurt Boschhoeve is zo’n 15 jaar geleden op de locatie een kantoorbebouwing ontworpen, echter deze zijn nooit gerealiseerd. In plaats van kantoren wordt er nu ingestoken op een woningbouwontwikkeling.

Samen met LOS “ruimte maak je samen” https://losruimte.nl/, is het plan vanuit de natuurlijke omgeving en de aangrenzende bebouwing gevormd.

Het landschap zal glooiend worden ingericht, aansluitend op de al aanwezige, glooiende weg. Dit is in tegenstelling tot de harde muur van de naastgelegen bebouwing en het grid waarop deze bebouwing staat. We haken in op het glooiende landschap door water meer ruimte te geven, zoals een ontstuiving van de dekzandrug. Met de vrijgekomen grond creëren we taluds, waardoor het oogt alsof de nieuwe gebouwen het landschap als het ware ingeschoven zijn. Door het glooiende landschap zijn kronkelende paden gelegd, welke de gebouwen met elkaar verbinden. Voor de beplanting is gekozen voor soorten die overeenkomen met de bossfeer en het ruige, open landschap. Hiervoor zijn soorten als de Grove Den, Jeneverbes en Ruwe Berk gekozen. Voor de heersters geldt hetzelfde principe. In het ruige, open landschap zullen soorten zoals de Brem, Duindoorn en Zuurbes een plek vinden, terwijl in de bossfeer soorten zoals de Aalbes en Kruisbes voor zullen komen.

Vanuit de stedenbouwkundige en landschappelijke visie worden de appartementen gerealiseerd in drie vrijstaande volumes. De bouwrichting aansluitend op de bouwrichting van de bestaande woningen van Boschhoeve. Ontsloten vanaf de Maatschappijweg en Oud Nouwland. Een gezicht naar de Smits van Oyenlaan. Tussen de bouwblokken zicht op de achterliggende wijk. De bouwblokken worden in het groen geschoven. Vanuit de visie op het doortrekken van de dekzandruggen wordt de te maken glooiing van het terrein gebruikt om de begane grond deels achter en in het groen te laten verzinken. Het groen zet zich tegen de gevels van de appartementen onder meer door in de vorm van groene schermen tegen de balkons. In tegenstelling tot de orthogonale blokken worden de parkeervoorzieningen organisch gevormd en in het groen opgenomen.

De bouwmassa’s zijn alle drie verschillend en passend in de positie ten opzichte van de bestaande bebouwing. Het middelste blok is de meest solitaire en staat naar alle zijden vrij in de groene ruimte. Het noordelijke en zuidelijk blok schuiven wat dichter tegen de bestaande bebouwing aan en krijgen in de bouwmassa op de plaats dicht bij de bestaande bebouwing een verlaging. De twee noordelijke bouwblokken vormen door de situering en oriëntatie richting de rotonde een entree voor de wijk Nuenen Oost.

Het landschap verbindt de nieuwe bebouwing met de bestaande grondgebonden woningen. In architectuur wordt niet direct de aansluiting gezocht, de ontsluiting richt zich wél naar de bestaande bebouwing. Ook hiermee krijgt de openbare ruimte een publieke functie. Op dit moment als een stuk niemandsland tussen de afkerende muur van de bestaande bebouwing en de Smits van Oyenlaan. Getransformeerd in een groen verblijfsgebied met ontsluitingen naar de nieuwe woningen en verblijfsplekken in het groen aan weerszijde van de Maatschappijweg. De drie bouwblokken zijn ontworpen in dezelfde architectuur. De hoogte is afleesbaar en de gevels worden gevormd door heldere baksteen architectuur met eenvoudige uitsneden voor de gevelopeningen. De alzijdige oriëntatie, de volumetrische composities en de ingetogen materialisering en gevelindelingen worden gezien als een goed antwoord op wat de Bouwgids vraagt.

Contact