Terugbrengen

Projecten Boeijend Huys Berkel Enschot

Aan de Bosscheweg 33 te Berkel-Enschot staat een monumentale villa stammend uit halverwege vorige eeuw. De villa is gesitueerd op een ruime groene kavel. Het karakteristieke pand manifesteert zich als een monument gelegen aan een groot gazon.

Op deze mooie groene, rustige plek is een bijzonder initiatief gerealiseerd. Het plan behelst het verbouwen en aanbouwen van het monumentaal pand tot een particuliere zorgvilla met 22 woonappartementen en diverse gezamenlijke ruimten. De huurdoelgroep is ZZP 5 +, dementiezorg. Een huislijke sfeer voor een in omvang beperkte woongroep wordt er nagestreefd.

In de bestaande villa zijn de gemeenschappelijke woonkamers en de keuken gesitueerd. Samen met enkele kantoorruimtes en facilitaire ruimtes. Op de verdieping is er ruimte voor 4 wooneenheden. Het pand is uitgebreid met een vleugel met ruimte voor 18 wooneenheden verdeeld over 2 bouwlagen. Het gehele plan is uiteraard integraal toegankelijk.

De uitbreiding is zodanig gevormd en gepositioneerd dat het de oorspronkelijke villa  in al haar glorie respecteert. De uitbreiding wordt via een transparante gang verbonden met de hoofdbouw. Daarbij wordt door de positie van de nieuwe vleugel een meer besloten buitenruimte aan de achterzijde gevormd met een fraai uitzicht op de grote tuin en de groene omgeving. Deze buitenruimte grenst aan de woonkamers en vormt een natuurlijke uitloop van de woonkamers naar de tuin.

Naast de zorgvuldige positionering is ook in de architectuur van de uitbreiding een bescheiden rol gezocht. Onderscheidend, maar zeker niet concurrerend met de villa. Een sobere massa opbouw in twee lagen met ingetogen detaillering. De materiaalkeuze voor de gevel in metselwerk in terughoudende rustige kleurstelling met kozijnen in grijze tinten, bewust afwijkend gekozen van de villa. De opbouw van de gevel van de uitbreiding is geleed door middel van twee tinten metselwerk en gevelbanden. Hierdoor ontstaat er een geleding in de hoogte en wordt massaliteit voorkomen.

In combinatie met de gekozen parkeeroplossing en routing op het terrein wordt het geheel een harmonieuze invulling voor de nieuwe functie van de locatie. Respect voor het historische pand gevormd door een eigentijdse uitbreiding.

Contact