Fris in je hoofd

Voor de meesten zit de zomervakantie er op. Weer omschakelen en vol met nieuwe energie aan het werk. Voor iedereen zal de beleving van vakantie anders zijn. Een tijd om even afstand te nemen van het werk, de batterij op te laden en eens wat anders doen. Misschien ook wel   een tijd om op te frissen en nieuwe ideeën op te doen. En bij thuiskomst proberen het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Maar wat is dat gevoel? Ook dat zal voor iedereen anders zijn. Voor mij betekent het een fris hoofd, opgeladen zijn.

Vakantie is vaak veel buiten zijn, veel “zuurstof happen”.  En dan weer aan het werk,veel binnenzitten. Achter muren en glas.

Zijn wij daar wel voor gemaakt? Nee, we hebben juist behoefte aan daglicht, frisse lucht. Dan is het toch vreemd dat veel mensen tijdens het werk afgesloten zijn van de buitenlucht. Oké, onze uitvoerende collegae die het werkklimaat realiseren doen dit vaak wel in de buitenlucht, maar we leven en werken toch een groot deel van onze tijd binnen.

Onze huisvesting is de randvoorwaarde voor het binnen kunnen zijn. We doen daarbij als beroepsgroep ons uiterste best om de gebouwen zo dicht mogelijk te maken. Er wordt van ons verwacht dat we randvoorwaarden creëren om zoveel mogelijk afgeschermd van buiten te zijn. We maken natuurlijk wel raamkozijnen en deuren, maar we proberen te voorkomen dat er nauwelijks of geen lucht ongecontroleerd naar binnen komt. En vervolgens gaan we met meer of minder kunstmatige voorzieningen weer proberen het buitenklimaat na te bootsen! Zoals veel mechanisch ventileren in het kader van Frisse Scholen, of kunstverlichting met een hoog verlichtingsniveau om in de buurt te komen van de buitensituatie. Kortom, kunstmatige installatie-technische voorzieningen om iets natuurlijks na te maken.

Natuurlijk, meer mensen zijn tot bovenstaande constatering gekomen. Met Passief Bouwen probeert men op een slimme manier hiervoor een oplossing te bedenken, maar het optimum van Passief Bouwen is volgens mij niet bouwen.

Dus: moeten we maar niet meer bouwen? Dat zou een vreemd pleidooi zijn voor een architect. Nee, we moeten bouwen en ontwerpen met een gezond verstand. Proberen met nieuwe ideeën te ontsnappen aan de dwingend lijkende regels en normering.

En daar gebruik ik nou dat frisse vakantiehoofd voor.

Wouter van Wijnen, architect

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.