Negatief

Dat is niet de strekking van deze blog. Synoniemen zijn bijvoorbeeld: last, schuld, tekort en passief. Passief, niet actief, klinkt negatief…..

In opdracht van een particulier zijn wij de architect van een vrijstaande woning in de gemeente Veldhoven. Op de manier zoals wij graag ontwerpen: samen met de toekomstig bewoners is het ontwerp vormgegeven. De opdrachtgever wil een woning met een uitstraling en een kwaliteit die hoort bij deze tijd. Een woning die geschikt is om mee te groeien met de toekomstige levensfases van de bewoners. Levensloopbestendig, aanpasbaar.

Samen met KdV is er nagedacht over het optimaal inzetten van middelen om de huisvesting te realiseren. Niet alleen voor nu, maar de investering ook optimaal laten renderen in het gebruik: de levensfase, de exploitatie van de woning. Investeren in bouwkundige elementen en installatie onderdelen in de gedachten van het passief huis. Goede isolatie, gebruik maken van aanwezige energiebronnen zoals de zon en luchtkoeling en - verwarming. Nú nadenken en energie stoppen in oplossingen die later renderen.

Om te mogen bouwen werd de omgevingsvergunning aangevraagd. Onderdeel hiervan is de berekening van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Ontwerpen en detailleren in de gedachten van passief bouwen leidde in dit geval tot een negatieve EPC. Met een dusdanige negativiteit dat deze tot zeer positieve reacties leidde bij de gemeente! Duurzaam Bouwen wordt door hen gepropageerd, deze prestatie was uniek.

Bijna tegelijkertijd stond er een artikel in de Cobouw met de strekking dat de EPC zijn langste tijd heeft gehad. De huidige technieken en mogelijkheden die actief bijdragen tot passief bouwen zouden tot een hoog "rapportcijfer" moeten leiden. Tijd voor andere definiëring van energiebehoefte van een gebouw. Niet zoals nu dat een negatieve waarde juist energie oplevert. Passief levert wat op, negatief levert een positieve bijdrage? Ach, een negatieve belastingaanslag levert ook geld op......

Wouter van Wijnen, architect

 

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.