De Berchplaets Berghem

De Berchplaets wordt een ontmoetingsplek voor Berghem. Hét multifunctionele hart voor het dorp. Het gebouw symboliseert een ontmoetingsplaats en nodigt daartoe uit. De massa van het gebouw is opgedeeld in verschillende volumes die in elkaar grijpen, tegen elkaar aan leunen, die elkaar ontmoeten. De Berchplaets is een stoer en stevig gebouw. De plasticiteit van de bouwdelen fungeert als ornament. Het ontwerp kent geen rommelige toevoegingen en overbodige detaillering. Kortom: de kracht van de eenvoud. De materiaalkeuze is eenduidig. Het gebouw staat als een huis en laat geen verval toe.

Binnen en buiten ontmoeten elkaar in met name de foyer en het daarin overlopende deel van de bibliotheek. De bekleding van het maaiveld buiten loopt door in de vloerbedekking van de binnenruimte in de vorm van doorlopende betegeling. Via de plein- en veldentree komt men direct in de ruimte van de Berchplaets van waaruit alle gebouwdelen te bereiken zijn. De foyer is de ontmoetingsplaats. De inpandige zalen-doos is gemetseld in een robuuste baksteen, welke verwijst naar de baksteenarchitectuur van Berghem. Rondom de zalen-doos vloeien de verkeersruimte en verblijfsruimte ineen. De foyer is geen eenduidig zichtbaar hart, maar een organisatorisch hart. Door de informele vorm is deze continue ruimte geschikt voor grote en kleine groepen. Het is mogelijk een huiselijke sfeer te realiseren zonder kunstgrepen. Het robuuste metselwerk van de zalen-doos geeft een bepaalde warme uitstraling. De foyer leeft en bruist, het aansluitend bibliotheekgedeelte daarentegen doet rustig aan.

De Berchplaets: eigentijds en eigenwijs, verankerd in het centrum van Berghem.