Bakkerij Pastoor

De Sint Josephstraat is een van de oude uitvalswegen vanuit het centrum van de stad. De straat is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Kenmerkend is het gemêleerde karakter van de begeleidende bebouwing. In de deze straatgevel wordt de vervangende nieuwbouw gerealiseerd voor een bakkerij met enkele appartementen. Het ontwerp zoekt aansluiting op de aanwezige kwaliteit en typologie van bebouwing aan de Sint Josephstraat, woningen en winkels voor de “Statige middenstanders”. De voorgevel wordt gekenmerkt door een duidelijke driedeling. De winkelpui ligt iets terug ten opzichte van de rooilijn en wordt omkaderd door de hardstenen omlijsting van de neggekant en de vloer. Bovenliggend zijn twee reeksen ramen, voorzien van diepe neggen, zware hardstenen dorpels en steens rollagen in robuust metselwerk voorzien van knipvoegen. De bovenste rij ramen is juist iets minder hoog dan de onderliggende. Hierdoor ontstaat een klassieke gevelopbouw vanaf begane grond tot en met de daklijst. De daklijst biedt plaats aan letters die de naam van het gebouw zullen gaan vormen. “Pastoor”. Iedere stad heeft haar geschiedenis nodig en hier wordt de nieuwe geschiedenis geschreven in hardsteen.