EBC de Regenboog Schijndel

De opgave voor de realisatie van een nieuw Educatief Basis Centrum voor de wijk Hoevenbraken in Schijndel is complex. Het gebouw van de oude dorpsschool, de Paulusschool en het aangrenzende Sociaal Cultureel Centrum De Vink dienden te worden ingepast in het ontwerp. De oplossing is gevonden door het ontwerp uit te voeren als een nevenschikking van drie gebouwen waarbij de nieuwe school de laatste toevoeging vormt. Door deze keuze kan de school zich onderscheiden van de beide andere gebouwen met een eigen architectonisch karakter.
De voormalige Paulusschool is volledig gerenoveerd en is samen met de facilitaire ruimten van de Vink via een glazen verbindingsgang gekoppeld met de nieuwbouw. De onderwijsfilosofie van de school is bepalend geweest voor de splitsing van de nieuwbouw in drie clusters, onder-, midden en bovenbouw, ieder compleet zelfvoorzienend. Met oplopende leeftijd van de kinderen wordt de standaard structuur van groepsruimten als thuisbasis geleidelijk verlaten en omgevormd tot instructie ruimten voor grotere groepen aangevuld met werkpleinen voor het zelfstandig werken. Een speelboom op de begane grond van de onderbouwgroepen staat via een verglaasde vide in contact met de bovenliggende groepscluster.